poniedziałek, 12 listopada 2012

Makaron z sosem serowo-miętowym

Wiosną kupiłam w jednym ze sklepów miętę w doniczce, przesadziłam ją do ogródka i obserwowałam jak schnie, a potem pięknie odrasta. Piękna pozostała do tej pory, nie zaszkodziły jej przymrozki, ganiające koty ani inne drobne niedogodności. Dzięki niej zawsze mogę przyrządzić jakiś obiad na ostatnią chwilę, choćby makaron z miętowym pesto, z pomidorami albo... cuchnący camembertem. Bo trzeba Wam wiedzieć, że bardzo lubię serowy smrodek. Im większy smrodek, tym lepszy; a nic tak nie podkręca serowego smrodku jak cydr.




Składniki (na 2 porcje):
- ulubiony makaron;
- filiżanka liści mięty, świeżych, ładnych i pachnących;
- 1 opakowanie sera camembert (tj. ok. 125 g), najlepiej żeby był naturalny albo z pieprzem;
- cydr; spokojnie, niedużo, tak z 2 - 3 nieduże łyki;
- opcjonalnie: pieprz.

Nie, niczego nie można pominąć ani zastąpić czymś innym. To znaczy można... ale wtedy wyjdzie z tego coś innego. :)



1. Z makaronem postępujemy jak zawsze, czyli gotujemy w dużej ilości osolonej wody tak, aby był al dente (jeśli się trochę rozgotuje, to trudno, po prostu będzie mniej smaczny).
2. Miętę bardzo dokładnie myjemy, staramy się osuszyć, po czym siekamy. Jak drobno, to zależy od nas. Możemy nie siekać wcale. :)
3. Camembert kroimy w dość drobną kostkę.
4. Bierzemy niedużą miskę, wrzucamy ser, miętę i mieszamy, podlewając bardzo delikatnie cydrem. Nic w niczym nie ma pływać, po prostu wszystko ma się z sobą dobrze przemieszać i posklejać. Próbujemy. Powinno smakować przede wszystkim śmierdzącym serem, trochę mniej miętą i odrobinę jabłkiem. Jeśli mamy ochotę, dodajemy nieco pieprzu.
5. Odcedzony, gorący makaron nakładamy na talerze, dodajemy sos i mieszamy. Ser powinien się lekko rozpuścić od temperatury makaronu.
Jeśli chcemy, aby sos miał bardziej "sosową" konsystencję, możemy ser z dodatkami potraktować gorącą temperaturą, na przykład wstawiając na chwilę do mikrofalówki.




PS Ten przepis znajdziecie również na Krainie Cydru.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...