środa, 21 listopada 2012

Dal Bhaat

Dal Bhaat, czyli ryż z soczewicą, jeszcze jeden przepis z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Dal Bhaat zajadać się miał Mahawira, historyczny założyciel dżinizmu. Jeśli rzeczywiście się zajadał, to wiedział, co dobre. ;)




Składniki:
- 1 szklanka soczewicy (u mnie akurat czerwona);
- 1 szklanka ryżu, najlepiej basmati;
- 1 łyżka (tak, łyżka, nie łyżeczka) mielonego imbiru;
- 1 łyżeczka białego pieprzu;
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka garam masala lub curry;
- 1 łyżeczka ziaren kminku (lub kuminu);
- 1 pomidor (opcjonalnie);
- szczypta soli;
- oliwa do smażenia;
- garść świeżej kolendry (opcjonalnie).




1. Soczewicę gotujemy (na średnim ogniu, w ok. 4 szklankach wody). Ryż też. (Każde osobno.)
2. Gdy soczewica jest już miękka, dodajemy do niej biały pieprz, imbir, kurkumę, garam masala (lub curry), kolendrę i pomidor, mieszamy i gotujemy przez następne pięć minut. Fajnie, jeśli soczewica się rozgotuje, możemy jej też pomóc i rozciapać ją widelcem.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią ziarna kminku (lub kuminu; nie wiem, który kmin miał na myśli autor, podejrzewam, że kumin, ale gdy ja użyłam kminku też wyszło smacznie). Gdy ziarna zaczną skwierczeć, polewamy nimi ugotowaną i przyprawioną soczewicę. Możemy jeszcze sypnąć na wszystko posiekaną świeżą kolendrę.
4. Podajemy razem z ryżem basmati, no, w ostateczności innym.



0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...