sobota, 27 października 2012

Proste risotto z porem i ziemniakami

Ot, takie zwyczajne składniki, a jakie smaczne danie! Jeśli lubicie pory, to na pewno przypadnie wam do gustu. Inspiracją był dla mnie przepis z Kwestii smaku, ale musiałam maksymalnie go uprościć; mimo to wyszło naprawdę dobrze. Mojej mamie bardzo smakowało. ;)
Przepis podaję dla tej mojej, uproszczonej wersji; jeśli dysponujecie oliwą, białym winem, parmezanem, suszonymi ziołami, to zerknijcie na Kwestię smaku i zobaczcie, co można z tego wyczarować.




Składniki (na 2 - 3 porcje):
- trochę masła (mniej więcej 1 łyżka, ale jeśli lubicie maślany smak, możecie dać trochę więcej);
- 1 cebula;
- 1 duży por;
- 3 średniej wielkości ziemniaki;
- 1 szklanka ryżu (najlepiej takiego do risotto, w ostateczności może być zwykły);
- 1 szklanka bulionu (może być z kostki; ale może być też po prostu woda);
- szczypta pieprzu.

1. Siekamy cebulę i szklimy ją na roztopionym maśle.
2. Wsypujemy ryż. Mieszamy, aby dokładnie pokrył się masłem.
3. Zalewamy ryż gorącym bulionem (lub wodą). I cierpliwie czekamy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie, jeśli zabraknie płynu (a zabraknie na pewno), dolewamy wody.
4. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w cienkie plasterki (możemy je dodatkowo przekroić na pół). Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do ryżu z cebulą, mieszamy.
5. Danie jest gotowe, gdy zarówno ryż, jak i por oraz ziemniaki są miękkie, a nadmiar płynu odparowany. Z dwojga złego lepiej, aby to i owo się rozgotowało, niż żeby było zbyt twarde (niedogotowany por - fuj!) albo pływało w wodzie.
6. Na koniec jeszcze doprawiamy wszystko pieprzem (i ewentualnie solą, choć jeśli używamy bulionu z kostki, całość powinna być dostatecznie słona).

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...