niedziela, 28 października 2012

Makaron z kapustą

Jest kilka warzyw, które zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się w mojej kuchni. Tak, kapusta do nich należy. Tak, postanowiłam ten stan rzeczy zmienić. Kupiłam główkę kapusty, przeszukałam Internet pod kątem (mniej popularnych) przepisów na dania z kapustą i tak oto mogę się z wami podzielić tym sposobem na kapustę z serwisu allrecipes.pl. Jest łatwo i smacznie, czyli dokładnie tak jak tygryski lubią najbardziej.




Składniki:
- ulubiony makaron, np. pełnoziarniste fusilli;
- 1 główka kapusty (niezbyt duża);
- 2 cebule;
- trochę oliwy (lub oleju bądź masła);
- garść estragonu (lub innego zioła, które pasuje do kapusty);
- sól i pieprz do smaku.
Ilość makaronu dobierzcie do liczby osób, które chcecie nakarmić; ilością kapusty się nie przejmujcie, bo z jednej główki wychodzi dodatku do makaronu jak dla pułku wojska, a przynajmniej jak dla bardzo wielodzietnej rodziny. Ale spokojnie, gdy już obrzydnie wam makaron możecie tak przyrządzoną kapustę wykorzystać do zupełnie innego dania.

1. Makaron gotujemy tak jak zawsze.
2. Kapustę siekamy, cebule kroimy w piórka.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nań cebule i kapustę, póki nie zmiękną.
4. Gdy warzywa są gotowe, wyłączamy ogień, przyprawiamy, mieszamy.
Podajemy, przykrywając makaron warzywami lub mieszając jedno z drugim.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...