środa, 31 października 2012

Chakalaka

Ładna nazwa, prawda? Taka, ekhm, egzotyczna. Tymczasem składniki swojskie: papryka, pomidory, marchewka, cebula... Danie podobno pochodzi z Lesotho, a przepis mam z Kuchni Ireny i Andrzeja.




Składniki:
- 1 czerwona papryka;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- chilli (u mnie 1 papryczka czerwona suszona);
- marchewka;
- olej lub oliwa do smażenia.

1. Warzywa siekamy.
2. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę. Smażymy kilka minut.
3. Dodajemy cebulę, paprykę i chilli. Mieszamy. Smażymy 5 minut.
4. Dodajemy pomidory. Mieszamy, oczywiście. Smażymy, póki pomidory nie rozpaćkają się.
Podajemy z ryżem, na przykład białym długoziarnistym gotowanym z kurkumą.


Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

6 komentarzy:

  1. czyli takie leczo :) na pewno smaczne, jak każde duszone w sosie własnym warzywa. swoją drogą crunchips ma chipsy o nazwie 'chakalaka'. są dość pikantne i... w ogóle chyba mają coś wspólnego z tym daniem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm, zgadza się, takie jakby leczo. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam chakalakę - pyszne, pikantne, bardzo proste w przygotowaniu danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O. Genialne, proste i tanie ;)
    Idealne na "czyszczenie lodówki"

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie: http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...