wtorek, 16 października 2012

Buraczkowe risotto

Stwierdziwszy, że rzadko jadam buraki, nabyłam sztuk kilka i radośnie wypróbowałam ten przepis. A wypróbowawszy, szczerze go polecam.




Składniki:
- ok. 350 g buraków;
- 1 szklanka ryżu do risotto;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 1 cebula;
- ok. 1 łyżka cukru;
- pieprz (i ewentualnie sól);
- masło (do smażenia);
- ok. 500 ml bulionu warzywnego (lub wody).

1. Buraki gotujemy, obieramy, kroimy i traktujemy blenderem na gładką masę.
2. Takie buraczki przyprawiamy octem balsamicznym i pieprzem. I odstawiamy na bok, niech się buraczkują.
3. Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Na patelnię sypiemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilę (tj. 1 - 2 minuty). Wlewamy część cieczy (bulionu lub wody), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż wchłonie wszystko, dolewamy resztę i gotujemy dalej, póki ryż nie zmięknie.
5. Gdy ryż jest już miękki, wrzucamy buraczki, mieszamy, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu (żeby buraczki się ogrzały). Jeśli jest potrzeba, doprawiamy jeszcze pieprzem bądź solą.
I podajemy. Smacznego! :)

1 komentarzy:

  1. Powiem tak: duma i nasycenie. Przepis dla stawiających pierwsze wegekroki (że mua) zatem polecam :) Użyłem pińczowskiej ćwikły więc były emocje ale smaki się nie poplątały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...