wtorek, 11 września 2012

Zapiekane bakłażany

Bakłażany mają taką dziwną właściwość, że nawet przyrządzone w najprostszy sposób, wydają się być daniem  nietrywialnym, nie sądzicie? Ten sposób na bakłażany też jest bardzo prosty, a efekt - bardzo, bardzo smaczny. Bardzo, bardzo polecam. Przepis znalazłam na blogu pieczokas.




Składniki:
- 1 bakłażan, raczej większy niż mniejszy (a jeśli mniejszy, to mogą być 2);
-  puszka pomidorów;
- 1 opakowanie sera typu mozarella;
- ząbek czosnku (albo 2...);
- duża szczypta ziół prowansalskich;
- sól;
- oliwa do smażenia.

1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plastry, oprószenia ich solą i odstawienia na 10 minut.
2. Czosnek siekamy, a mozarellę kroimy w niedużą kostkę.
3. Czyścimy plastry bakłażana z soli i wrzucamy je na patelnię z bardzo rozgrzaną oliwą. Smażymy cierpliwie, bo zajmie to dużo czasu. Możemy też ułożyć plastry bakłażana na blasze i wstawić do piekarnika, tego sposobu jednak nie próbowałam (jeszcze). Tak czy owak, ważne jest, aby bakłażan dobrze się podsmażył.
4. Gdy plastry bakłażana są już gotowe, na patelnię lub do rondelka z rozgrzaną oliwą wrzucamy czosnek, a gdy i on będzie podsmażony, zalewamy go pomidorami z puszki i sypiemy zioła prowansalskie. Mieszamy i próbujemy, czy nie trzeba jeszcze jakichś przypraw (uważamy z solą, bo ser będzie dość słony).
5. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, zalewamy je pomidorowo-czosnkowym sosem i posypujemy mozarellą.
6. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ser ma się stopić i zezłocić.
Zajadamy z chlebem.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...