sobota, 22 września 2012

Risotto z dynią

Nareszcie pogoda nieco się poprawiła, ale wcześniej, gdy było i zimno, i szaro-buro-ponuro, ratowałam się, gotując... kolorowo. Dynie, papryki, te sprawy. :) Na przykład takim risotto z dynią w luźnym oparciu o przepis z Kwestii smaku.




Składniki:
- ok. 0,5 kg dyni;
- 1 - 2 cebule;
- ok. 200 g ryżu do risotto;
- trochę masła;
- prawie pół szklanki białego wina;
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

1. Dynię kroimy w niedużą kostkę, cebule siekamy.
2. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu, póki cebula się nie zeszkli.
3. Dodajemy ryż, zwiększamy ogień na średni i mieszamy; ryż ma się pokryć masłem. Gdy to nastąpi, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.
4. Do patelni wlewamy wodę, stopniowo, po 2-3 duże łyżki; następną porcję lejemy dopiero wtedy, gdy poprzednia zostaje wchłonięta. Robimy tak, póki ryż się nie ugotuje (ale uwaga, ma być al dente).
5. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (tą ostatnią - koniecznie!).
Możemy podawać z tartym parmezanem lub podobnym mu serem.

Bardzo możliwe, że właśnie to danie było pierwszym daniem z użyciem dyni, które przygotowałam w swoim życiu. :)


Dyniowe przysmaki

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...