niedziela, 2 września 2012

Pasta z czarnej fasoli

Zdecydowanie zbyt rzadko robię takie pasty! A są tak łatwe i smaczne.
Przepis za Olgą Smile.




Składniki:
- 200 g suchej czarnej fasoli (lub 1 puszka; ja użyłam tej z puszki);
- 1 łyżka suszonego cząbru (u mnie niet; skoro bez cząbru jest tak smacznie, to jak musi być z!);
- ok. 100 ml oleju;
- pęczek pietruszki;
- sól;
- czarny pieprz.

1. Jeślu używamy suchej fasoli, to namaczamy ją przez noc, a rano dosypujemy cząber i gotujemy przez ok. 45 minut, póki fasola nie zmięknie.
2. Odcedzamy fasolę, zostawiając sobie trochę płynu i wrzucamy do blendera. Wstępnie miksujemy, po czym dodajemy pietruszkę i olej, i dalej miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy trochę płynu.
Trzymamy niezbyt długo w lodówce.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...