środa, 12 września 2012

Fasolka szparagowa po francusku

Lekki, przyjemny obiad (albo dodatek), w którym fasolka gra pierwsze skrzypce, więc uważajcie - powinna być młoda i świeża.
Przepis za Silver Teaspoon, z drobnymi modyfikacjami.




Składniki:
- ok. 1/2 kg fasolki szparagowej;
- 1 nieduża cebulka;
- 1 ząbek czosnku;
- trochę oliwy;
-  sok z 1/2 cytryny;
- duża garść natki pietruszki;
- po szczypcie cukru, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

1. Natkę i cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, fasolkę gotujemy jak umiemy (ja - na parze).
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dorzucamy czosnek.
3. Zmniejszamy ogień pod patelnią i wsypujemy fasolkę oraz natkę. Mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Przyprawiamy. Mieszamy.
Podajemy. :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...