niedziela, 23 września 2012

Dynia z soczewicą

Jeszcze jedna rzecz z dynią; łatwa, rozgrzewająca, kolorowa, no i stanowiąca dobry sposób na zużycie resztek dyni.




Składniki:
- dynia, u mnie ok. 300 - 400 g;
- soczewica, u mnie ok. 1 szklanki soczewicy czerwonej, ale można użyć dowolnej;
- cebula;
- olej do smażenia;
- ok. 1 łyżeczki curry;
- ok. 1,5 łyżeczki mielonego imbiru;
- opcjonalnie po ok. 1 łyżeczce kolendry i kuminu;
- opcjonalnie: mała suszona papryczka chili lub szczypta mielonego chili;
- sól;
- opcjonalnie: wywar z warzyw zamiast wody.

1. Dynię kroimy w niedużą kostkę, cebulę siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy.
3. Do cebuli dorzucamy przyprawy (i ewentualnie chilli), mieszamy i czekamy, aż zapachną.
4. Pachnie? To dorzucamy soczewicę, mieszamy i wlewamy wodę (albo wywar), na początek tak z pół szklanki (potem, gdy soczewica wchłonie wodę, dolejemy jej nieco więcej i będziemy to powtarzać, póki soczewica nie zmięknie). Przykrywamy patelnię pokrywką, czekamy, aż woda się zagotuje, po czym zmniejszamy ogień i pozwalamy soczewicy mięknąć, od czasu do czasu mieszając i pilnując, czy nie brakuje wody.
5. W międzyczasie, gdy soczewica jest już prawie-prawie gotowa, dodajemy dynię. Oczywiście mieszamy.
6. Trzymamy pod przykryciem, póki i soczewica, i dynia nie staną się miękkie (jeśli coś się rozgotuje, nic nie szkodzi). Jeśli pozostało za dużo wody, po prostu zdejmujemy pokrywkę, aby ją odparować.

I to już wszystko. Możemy podawać samo, z chlebem lub gęstym, naturalnym jogurtem (jogurt przyda się zwłaszcza wtedy, gdy dodamy dużo chilli).
Zamiast dyni możemy też użyć kabaczka / cukini.


Dyniowe przysmakiPotrawy rozgrzewające

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...