piątek, 3 sierpnia 2012

Spaghetti z kabaczkiem duszonym w cydrze

Tak jak w zeszłym roku cierpiałam na nadmiar pietruszki, która nadspodziewanie dobrze czuła się w moim ogródku i wyrosła w ogromnej ilości, tak w tym roku obrodziły mi kabaczki. Jem je już od 2 tygodni, a końca nie widać. ;) Kombinuję jak mogę co by tu z nich zrobić - i tak oto wykombinowałam to spaghetti. Z kabaczkiem. I pomidorami. I cydrem.

Gdy pierwszy raz przygotowałam to danie, użyłam białego wytrawnego wina zamiast cydru. Było smacznie, jednak serdecznie radzę pofatygować się po cydr, bo nadaje on kabaczkowi nowy, ciekawszy – moim zdaniem wręcz rześki – posmak.
Latem pomidory smakują jak nigdy, mimo wszystko w tym przypadku lepiej użyjcie suszonych (w ostateczności można je zrobić samemu, trzymając oblane oliwą i posypane oregano lub ziołami prowansalskimi plasterki pomidorów przez kilka godzin w piekarniku lub jeszcze lepiej na nagrzanym balkonie) – taki mocny smakowy akcent uatrakcyjni obiad, zobaczycie!




 Składniki (na ok. 3-4 porcje):
- ulubiony makaron spaghetti (ja polecam pełnoziarnisty);
- ok. 0,5 kg pokrojonego w niedużą kostkę kabaczka (najlepiej świeżego, wówczas nie trzeba go nawet obierać);
- oliwa do smażenia;
- 2 ząbki czosnku;
- trochę wytrawnego (lub półwytrawnego) cydru (ja użyłam mniej więcej 1/4 szklanki Kiss Premium Dry);
- 2-3 świeże pomidory (lub jeszcze lepiej nieduży słoiczek suszonych pomidorów w oliwie);
- przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i oregano (ok. 1 łyżeczka, chyba że mamy pomidory suszone, wówczas można ograniczyć się do szczypty albo w ogóle pominąć).


1. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kroplą oliwy.
2. Kabaczka myjemy, jeśli ma twardą skórkę, to obieramy, a potem pozbywamy się pestek i kroimy w niedużą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pomidory, o ile używamy świeżych, kroimy w plasterki (możemy je wcześniej sparzyć i pozbawić skórki).
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy kabaczka. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym wlewamy cydr i dusimy wszystko na średnim ogniu, póki kabaczki nie zmiękną.
4. Gdy kabaczek jest już prawie gotowy, dorzucamy pomidory i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy kilka minut, aż kabaczek zmięknie na dobre, a pomidory się podduszą, po czym skręcamy ogień. Warzywa są gotowe!
5. Dorzucamy odcedzony makaron. Mieszamy. I podajemy (już na talerzu możemy posypać wszystko startym serem typu parmezan).

Smacznego!

PS Ten przepis znajdziecie również na Krainie Cydru.

2 komentarzy:

  1. Spaghetti z kabaczkiem duszonym w cydrze - szału nie ma :/ w sumie pracy niezbyt wiele ale smak niepowalający, gdyby nie suszone pomidory zamiast świeżych to potrawa nie miała by żadnego konkretnego smaku a w sumie jak na wegetariańskie spaghetti to dość drogie danie. Jak ktoś chce zabłysnąć kulinarnie to zachęcam poszukać dalej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż, taki właśnie był zamysł - kabaczek delikatny, pomidory konkretne. :)
    Wszystko jest kwestią upodobania i jeśli błyskać, to czymś dobranym do upodobań osób, które mają zostać olśnione; o tyle się z Tobą zgadzam, że nie próbowałabym błyskać akurat tym daniem. Chociaż mnie bardzo smakuje.
    Tak czy owak, bardzo się cieszę, że chciało Ci się zarówno wypróbować przepis, jak i zostawić feedback. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...