sobota, 18 sierpnia 2012

Sałatka z pomidorów, mozarelli i grillowanej cukini

Sałatka banalnie prosta, a pyszna aż strach! ;) Świetna zapewne jako dodatek do innych dań z grilla, ale ja w ten sposób zużywam nadmiar zgrillowanej cukini z dnia poprzedniego - i pałaszuję jako lekki letni obiad lub bardziej interesujące śniadanie.




Składniki:
- grillowana cukinia - najlepiej wg tej receptury;
- pomidory;
- ser typu mozarella;
- ocet balsamiczny;
- pieprz;
- oregano.
Ilości dobieramy wg możliwości i upodobań; u mnie są to ok. 1-2 niezbyt duże cukinie, 2-3 pomidory, 1 opakowanie mozarelli, 1 mały chlust octu balsamicznego i po szczypcie oregano (małej) i pieprzu (dużej).

1. Grillowaną cukinię kroimy na mniejsze kawałki, mozarellę - w kostkę, a pomidory - w ósemki (co najmniej). Kawałki mają być takiej wielkości, by nam się je wygodnie jadło (po prostu).
2. Wrzucamy wszystko do miski, ostrożnie mieszamy i skrapiamy octem balsamicznym. Przyprawiamy.
3. Jeszcze raz ostrożnie mieszamy... I to już wszystko. :)


Potrawy rozgrzewające

1 komentarzy:

  1. Mniam. Ostatnio w restauracji jadłam grillowaną cukinię i bakłażana - ależ to było pyszne! W takiej sałatce musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...