wtorek, 21 sierpnia 2012

Ryż z bobem i miętą

Achievement unlocked: danie z 3 składników z mojego ogródka. ;) A poza tym lekkie i rześkie, akuratne na upały.




Składniki:
- ryż (dowolny, najlepiej ulubiony);
- trochę oliwy do smażenia;
- 1 lub 2 cebulki dymki (najlepiej razem ze szczypiorkiem);
- kilka garści bobu;
- mała garść listków mięty;
- sól, może trochę pieprzu;
- kilka kropli soku z cytryny.




1. Ryż gotujemy tak jak zawsze.
2. Bób też gotujemy, najlepiej na parze.
3. Cebule razem ze szczypiorkiem siekamy, po czym podsmażamy kilka minut na słusznej ilości rozgrzanej oliwy.
4. Miętę dokładnie myjemy i siekamy.
5. Do podsmażonej cebuli i szczypiorku dorzucamy - skręciwszy uprzednio ogień na minimalny - ugotowany bób i ugotowany ryż, mieszamy, wkraplamy sok z cytryny, mieszamy, wrzucamy liście mięty, mieszamy... Próbujemy. Jeśli czujemy taką potrzebę, przyprawiamy.
Podajemy.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...