piątek, 10 sierpnia 2012

Muffinki razowe z jabłkami

A właściwie z jabłkami, miodem i cynamonem. Zestaw aromatów może bardziej kojarzący się z zimą... ale co tam, muffinki z jabłkami robi się wtedy, kiedy ma się jabłka.
Przepis za Słodko-słonym. Ten cynamon to dlatego, że plan był inny i cynamon został starty, nim zorientowałam się, że nie mam mąki pszennej. Plan został zmieniony, a cynamon mimo wszystko użyty.
Wyszło pysznie!




Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 1,5 szklanki mąki razowej żytniej;
- 2/3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie muscovado);
- 100 ml oleju;
- 6 małych papierówek;
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki miodu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki cynamonu.

1.  Jabłka kroimy w drobną kostkę (to czy je obieramy zależy wyłącznie od nas).
2. Suche składniki wsypujemy do jednej miski, dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy (i jajka wbijamy) do drugiej miski, dokładnie mieszamy.
3. Zawartość drugiej - "mokrej" - miski przelewamy do miski pierwszej. Dodajemy jabłka. Mieszamy, ale niedokładnie.
4. Ciasto nakładamy do foremek / papilotek. Do pełna, a co!
5. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.


Potrawy rozgrzewające

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...