piątek, 24 sierpnia 2012

Koktajl kakaowo-bananowy

Szklanka pełna pyszności! Zamiast deseru, dla zregenerowania sił po biegu, na poprawę nastroju lub do powolnego sączenia w upalne popołudnie...
Zainspirowałam się przepisem z Just Try Eat.




Składniki (na kilka porcji, w zależności od przyswajalności tak gęstego napitku):
- 1 banan;
- 3 łyżki kakao;
- ok. 4 łyżek mleka (nie musi być krowie, ja używam sojowego naturalnego lub waniliowego);
- opcjonalnie: łyżeczka miodu lub brązowego cukru (pomijamy, jeśli nie mamy chęci na tak bardzo słodki napój);
- opcjonalnie: łyżeczka wiórków kokosowych;
- opcjonalnie: kilka kostek lodu.




1. Wrzucamy wszystko (z wyjątkiem kostek lodu) do blendera i miksujemy na gładką, gęstą masę. Jeśli naszym zdaniem jest ona nieco zbyt gęsta, dodajemy trochę więcej mleka.
2. Przelewamy do szklanek lub kieliszków (jeśli uważamy na kalorie, to zdecydowanie wybieramy kieliszki, żeby podzielić się z innymi) i delektujemy się.

Za gęste? Za rzadkie? Za słodkie? Następnym razem zmieniamy proporcje. :)

Gdy nie potrzebuję akurat słodko - kakaowego kopa pomijam większość dodatków, zostawiam banana (czasami dorzucam drugiego), tylko 1 łyżkę kakao i dodaję więcej mleka niż zwykle. I nie dzielę się z nikim. :)

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...