środa, 4 lipca 2012

Tagliatelle ze szparagami

Na koniec sezonu na szparagi trafił mi się niemal kilogram białych szparagów, wbrew pozorom - jadalnych, ba, nawet smacznych. ;) Połowa poszła na to banalnie proste tagliatelle (no, inny makaron też może być) wg przepisu z blogu Co w kuchni pachnie.




Składniki:
- tagliatelle (lub inny makaron; u mnie pełnoziarnisty);
- prawie 1/2 kg szparagów;
- duża garść orzechów (u mnie nerkowce);
- trochę oliwy do smażenia;
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego;
- sól i pieprz, a u mnie dodatkowo trochę ziół prowansalskich;
- opcjonalnie: trochę twardego sera do podania.

1. Makaron gotujemy tak jak zwykle.
2. Szparagi myjemy, obieramy (jeśli to białe) i łamiemy na niewielkie kawałki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, polewamy octem i przyprawiamy. Podsmażamy, póki szparagi nie zmiękną.
4. Rozdrabniamy orzechy (jeśli nam się chce) i prażymy je na patelni.
5. Na końcu wszystko mieszamy i podajemy. Albo po prostu nakładamy jedno na drugie: makaron, szparagi i orzechy.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...