wtorek, 17 lipca 2012

Pilaw z pomidorami

Danie minimalistyczne. Ale to nie znaczy, że nie smaczne. :) Latem lubię właśnie takie jedzenie.
Inspiracją był dla mnie blog Fun & Taste. W oryginale było mięso, ale bezczelnie je pominęłam, niczym nie zastępując; przypuszczam, że równie dobrze można byłoby dodać krajankę sojową.




Składniki:
- ok. 300 g ryżu basmati;
- pęczek natki kolendry (lub ewentualnie pietruszki);
- 2 cebule;
- 3 duże pomidory;
- trochę oliwy do smażenia;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 0,5 l bulionu warzywnego (lub wody);
- sól i pieprz.




1. Ryż płuczemy i zalewamy ciepłą wodą; zostawiamy na ok. 20 minut.
2. Cebule siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy.
3. Rozgrzewamy oliwę i szklimy nań cebulę.
4. Dorzucamy ryż i przyprawy. Zalewamy bulionem. Czekamy, aż bulion się zagotuje, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 12 minut (aż ryż stanie się miękki).
5. Dodajemy pomidory i natkę, dusimy wszystko razem przez kilka minut...  i już możemy podawać.


Pomidorowe inspiracje

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...