piątek, 6 lipca 2012

Pasta z oliwek

Bardzo prosta rzecz dla wielbicieli oliwek. :)
Idealnie, gdyby do tej pasty użyć oliwek Kalamata, ale mnie, jeśli już je mam, jest ich szkoda na pastę, więc robię ją z oliwek zielonych i czarnych, w ostateczności  - tylko z zielonych (pasta na zdjęciu była robiona właśnie wyłącznie z zielonych oliwek).




Składniki:
- kilka garści oliwek (najlepiej trochę zielonych i trochę czarnych), oczywiście pestkowanych;
- 1 - 2 ząbki czosnku;
- oliwa.

1. Do wysokiego naczynia wrzucamy oliwki, pokrojony w kostkę czosnek i wlewamy trochę oliwy. Traktujemy blenderem, póki nie uzyskamy gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt twarda, zbyt gęsta itp., dodajemy nieco oliwy.
I to już wszystko. Gotową pastę przekładamy do miseczki i trzymamy w lodówce; niestety nie mam pojęcia, jak długo może stać, bo u mnie znika w ciągu kilku dni.


1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...