środa, 11 lipca 2012

Makaron z sosem serowo-szparagowym

Makaron ze szparagami jest dobry, ale makaron z sosem ze szparagów i sera pleśniowego jest przepyszny. I banalnie prosty. I stanowi świetny sposób na pozbycie się resztek sera.




Składniki:
- makaron (fusilli, penne itp.);
- szparagi (u mnie białe);
- kawałek sera pleśniowego (ile tam go mamy);
- śmietana lub jogurt naturalny (kilka łyżek);
- ząbek czosnku (albo 2);
- sól i pieprz;
- masło.




1.  Z makaronem robimy to co zawsze. ;)
2. Szparagi obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 1 - 2 cm. Czosnek siekamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy nań czosnek. Minutę później dorzucamy szparagi. Mieszamy.
4. Kilka minut później dorzucamy nieduże kawałki sera. Mieszamy dokładnie i czekamy, aż się rozpuści. W międzyczasie dodajemy śmietanę lub jogurt w takiej ilości, aby powstał kremowy sos (i aby nam smakowało, więc jeśli nie przepadamy za smakiem sera, dajemy więcej, jeśli natomiast jest wręcz przeciwnie, dajemy mniej).
5. Jeśli szparagi są miękkie, a ser się rozpuścił, to zdejmujemy patelnię z kuchenki, przyprawiamy sos pieprzem - i już możemy nakładać na talerz razem z makaronem.



2 komentarzy:

  1. uwielbiam makaron razowy i szparagi i sery pleśniowe:) wszystkie moje smaki w jednym daniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banalnie proste, a jakie smaczne;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...