wtorek, 31 lipca 2012

Makaron z pomidorami i brie

W taki upał jak choćby dziś wiele na obiad nie trzeba - smaczny makaron, świeże pomidory, garść ziół i trochę przyzwoitego sera. Na przykład brie.




Składniki:
- ulubiony makaron w takiej ilości, żeby dla wszystkich starczyło (najlepiej nie nitkowato-wstążkowy, ale jakieś fusilli lub penne jak u mnie);
- kilka świeżych pomidorów (1-2 na 1 porcję);
- kawałek sera brie;
- czosnek (moim zdaniem im więcej tym lepiej, ale wiem, że tylko nieliczni tę opinię podzielają);
 - garść ziół: oregano, ziół prowansalskich, tymianku, bazyli lub mięty (co tam mamy i lubimy; oczywiście najlepsze są świeże, ale suszone też dadzą radę);
- oliwa do smażenia;
- sól i pieprz do smaku.

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy. Ma być al dente.
2. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w ósemki (lub jeszcze mniejsze kawałki; wcześniej możemy je sparzyć i obrać ze skórki, mnie nigdy się nie chce :)). Ser kroimy w kostkę podobnej wielkości co pomidory. Zioła, jeśli świeże, siekamy lub rwiemy na strzępy.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek.
4. Dodajemy pomidory i przyprawiamy solą (tylko bez przesady, zaraz dorzucimy do tego ser, a sery są dość słone), pieprzem i zielem, o ile używamy suszonego. Gdy pomidory się delikatnie podduszą, skręcamy ogień.
5. Dodajemy ser, mieszamy. Jeśli używamy świeżego ziela, to wrzucamy je teraz. Dodajemy ugotowany makaron i jeszcze raz mieszamy.
I podajemy.
Proponuję popijać schłodzonym białym winem. :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...