wtorek, 24 lipca 2012

Ciasto kakaowe

W oryginale - na Okruszkach - ciasto nazywa się czekoladowe, ale tak naprawdę nie ma w nim ani grama czekolady, więc ja przezwałam je kakaowym. Chociaż trzeba mu przyznać, że świetnie zastępuje czekoladę, gdy dopada mnie czekoladowy głód (dzieje się to zdecydowanie zbyt często). A poza tym naprawdę jest banalnie proste, trzeba tylko uważać na 2 rzeczy: nie używać zbyt dużo migdałów w płatkach (tak naprawdę na tych zdjęciach jest ich odrobinę za mało, ale z moich doświadczeń wynika, że już lepiej dać trochę za mało niż trochę za dużo) i dokładnie wysmarować formę do pieczenia masłem (inaczej będziemy mieć problem z ukrojeniem ładnych, równych kawałków).





Składniki (na kwadratową formę o boku 22 cm albo okrągłą jak moja o średnicy 20 + kilku cm):
- 1,5 szklanki mleka;
- 100 g masła;
- 0,25 szklanki oleju;
- 0,5 szklanki kakao;
- 1 szklanka mąki;
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250 g cukru (tj. ok. 1,25 szklanki);
- szczypta soli;
- 1 jajko;
- 2-3 krople aromatu waniliowego lub arakowego;
- migdały w płatkach.




1. Do rondelka wlewamy mleko i olej, wrzucamy pokrojone masło i wsypujemy kakao. Podgrzewamy, póki masło się nie rozpuści, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
2. Sypkie składniki wrzucamy do dużej miski, wbijamy jajko i dodajemy aromat. Mieszamy. Wlewamy zawartość rondelka. Mieszamy dalej, tak, aby nie pozostał ani okruszek bieli mąki. Tak, ciasto jest rzadkie; takie ma być. :)
3. Do ciasta wsypujemy płatki migdałów, przelewamy wszystko do formy i czekamy chwilę, aż płatki wypłyną na wierzch. Albo po prostu przelewamy ciasto do formy, a na wierzch sypiemy płatki.
4. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Pikuś, prawda? :)




6 komentarzy:

  1. @Gosia, na żywo wygląda dużo ładniej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne, ale niestety opadło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Milena, mogło opaść z powodu zbyt dużej ilości płatków migdałów. Lepiej rozsypać je niezbyt gęsto (nie tak gęsto jak na na moim zdjęcie, dobrze też rozsypać je bardziej równomiernie ;)).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...