czwartek, 14 czerwca 2012

Risotto z pomidorami i mozarellą

Pyszności. Szczególnie o tej porze roku, kiedy pomidory wreszcie smakują tak jak powinny.
Przepis pochodzi ze strony seromaniacy.pl.




Składniki:
- ryż (ile? a tyle, ile zazwyczaj gotujemy dla danej liczby osób; jaki? najlepiej - taki do risotto);
- pomidory (tyle, żeby były zdecydowanie wyczuwalne, a konkretniej - myślę, że ok. 2 na 1 os.);
- mozarella (tyle ile mamy :));
- cebula (1, w porywach do 2, chyba że robimy obiad dla pułku wojska);
- oliwa do smażenia;
- bulion z warzyw;
- kilka ząbków czosnku;
- wytrawne białe wino (opcjonalnie);
- bazylia (najlepiej świeża, w ostateczności - suszona);
- pieprz i sól.

1. Siekamy cebulę i wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę.
2. 2 minuty później, gdy cebula zmięknie, dorzucamy posiekany (a jeszcze lepiej - przeciśnięty przez praskę) czosnek. I ryż.
3. Mieszamy wszystko i smażymy na małym ogniu, póki ryż nie stanie się przezroczysty i całkowicie pokryty oliwą.
4. Jeśli mamy wino, wlewamy. Tak z kieliszek. Mieszamy.
5. Po chwili wlewamy trochę bulionu. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję. Mieszamy... I tak, póki ryż się nie ugotuje. Jeśli skończy nam się bulion, możemy zastąpić go wodą.
6. W międzyczasie, gdy ryż jest już prawie gotowy, dodajemy drobno pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Mieszamy, oczywiście.
7. Wszystko dokładnie wymieszane, ryż miękki? Wyłączamy ogień. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i przyprawiamy pieprzem (oraz, ewentualnie, solą). Mieszamy.
Nakładamy na talerze, zanim mozarella całkowicie się roztopi. Przyozdabiamy listkiem bazylii. I zjadamy ze smakiem, najlepiej - popijając winem.



Pomidorowe inspiracjeKuchnia Bardzo Włoska 2012

2 komentarzy:

  1. Ja bym tylko dodała specjalny ryż do risotto np. arborio.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słuszna uwaga! Aż edytowałam wpis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...