środa, 6 czerwca 2012

Pieczona czerwona soczewica z ryżem

Zawsze staram się mieć na kuchennych półkach po kilka rodzajów makaronu, ryżu i kaszy, różne soczewice, fasole i ciecierzycę, a także czosnek, cebulę, no i przyprawy. A z tego już niemal zawsze da się przyrządzić coś na ciepło. Coś dobrego.

Przepis na czerwoną soczewicę z (oryginalnie - czerwonym) ryżem znalazłam na blogu Weganie. Polecam.





Składniki:
- ok. 170 g czerwonej soczewicy;
- ok. 90 g (suchego) czerwonego lub brązowego ryżu;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- 1 maleńka suszona papryczka chilli;
- ok. 400 ml bulionu warzywnego (u mnie - z kostki);
- oliwa;
- sól, pieprz.




1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W garnku podgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekany czosnek, tymianek i papryczkę.
3. Dorzucić uprzednio opłukaną soczewicę, wlać bulion i gotować wszystko pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, póki soczewica nie stanie się miękka. Jeśli nie chcemy ryzykować, że po wszystkim zostanie nam w garnku bulion, możemy dolewać go na raty, powoli, w zależności od stanu soczewicy.
4. Do garnka wrzucamy ugotowany ryż. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Formę do pieczenia (u mnie - jak na keks, w oryginale - 20 cm na 20 cm) wykładamy papierem i nakładamy nań zawartość garnka.
6. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy na przykład z duszoną cebulą.




Potrawy rozgrzewające

2 komentarzy:

  1. Dość smakowicie wygląda. Gdzie można soczewicę dostać? Każdy sklep ma bo prawdę mówiąc nie używałem nigdy ;)

    Zapraszam na swojego bloga:

    http://kpt-kulinaria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica jest w prawie każdym sklepie (nawet w małych sklepikach, a co do tych większych, to np. w Biedronce nigdy jej nie widziałam, ale w takim Tesco jest z całą pewnością). Polecam, bo jest (dla mnie) łatwiejsza w gotowaniu niż fasola czy groch, zdrowa i ma ciekawy smak (ale każdy rodzaj - inny).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...