czwartek, 28 czerwca 2012

Makaron z cukinią i soczewicą po indyjsku

Czyli znowu coś z cyklu: łatwe, lekkie i przyjemne. A jakie aromatyczne!
Przepis znalazłam na jamiprzepisy.pl. Ponoć równie dobrze zamiast cukini możemy użyć kalafiora bądź brokuła (albo wszystkich tych warzyw jednocześnie); nietrudno mi w to uwierzyć.




Składniki:
- makaron (najlepiej penne, najlepiej pełnoziarnisty);
- ok. 100 g czerwonej soczewicy;
- 1 cukinia;
- trochę oleju;
- 1 cebula;
- trochę szczypiorku;
- duża szczypta mielonego imbiru (pewnie świeży, starty, byłby lepszy);
- 1-2 ząbki czosnku;
- szczypta chilli;
- trochę kurkumy;
- ewentualnie szczypta soli.

1. Makaron, jak zawsze, gotujemy al dente.
2. Cebulę siekamy, podobnie traktujemy szczypiorek; czosnek również siekamy, chyba że mamy możliwość przeciśnięcia go przez praskę - to lepsza opcja. A soczewicę płuczemy.
3. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy nań cebulę oraz szczypiorek.
4. Gdy cebula się złoci, dodajemy przyprawy: kurkumę, imbir, chilli, a także czosnek.
5.  Cebula złota? To wrzucamy soczewicę, oczywiście mieszamy, po czym zalewamy wszystko wodą - ale bez przesady, wlewamy dokładnie tyle wody, żeby wszystko w rondelku było nią lekko przykryte.
6. I oto nadszedł czas na pokrojenie cukini w taką sobie średnią kostkę (po umyciu, oczywiście).
7. Wrzucamy cukinię do rondelka z soczewicą. Mieszamy. Dusimy dalej, póki soczewica nie zmięknie (teoretycznie powinno to zająć ok. 20 minut, cukinię wrzucamy w połowie tego czasu).
8. Jeśli soczewica i cukinia są już miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy doń makaron, mieszamy - i podajemy.
Smacznego!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...