piątek, 22 czerwca 2012

Makaron z brokułami i zielonymi oliwkami

Połączenie wydaje się wręcz szalone, a tymczasem smakuje bardzo dobrze.
Sama bym na taki zestaw nie wpadła; znalazłam przepis na Kwestii Smaku.




Składniki:
- makaron (dowolny, byle nie nitkowo-wstążkowy; u mnie tortellini, w oryginale - gomiti, świderki i penne też dobrze się spiszą);
- brokuł;
- zielone oliwki bez pestek (ok. 20 na 1 brokuł);
- garść płatków migdałów;
- czosnek (1 ząbek na 1 brokuł);
- kilka listków laurowych;
- oliwa do smażenia;
- trochę soli i trochę pieprzu;
- opcjonalnie: parmezan do podania.

1. Makaron gotujemy wg standardowej procedury. Ma być al dente.
2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze z dodatkiem kilku listków laurowych. Też ma być al dente.
3. Czosnek drobno siekamy, kroimy oliwki.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy oliwki i, kolejnych kilka chwil później, migdały. Podsmażamy dosłownie kilka minut, w razie potrzeby dodając łyżkę wody.
5. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dorzucamy ugotowane brokuły i ugotowany makaron. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i podajemy. Już na talerzu możemy posypać wszystko startym parmezanem.


1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...