piątek, 15 czerwca 2012

Kaszka manna na mleku z brązowym cukrem i suszoną żurawiną

Czy istnieje prostszy deser niż kaszka manna na mleku? Smakuje dobrze chyba z każdymi dodatkami - rodzynkami, kakao, konfiturą... Bez dodatków - też. Ale najsmaczniejsza kombinacja, jaką dotąd jadłam, to właśnie ta - z brązowym cukrem i suszoną żurawiną.




Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 szklanki kaszy manny;
- 1 szklanka mleka;
- ok. 2 łyżeczki brązowego cukru (u mnie - muscovado, to stąd brązowy odcień kaszki);
- 2-3 garście suszonej żurawiny.

1. Mleko gotujemy na średnim ogniu. Gdy powoli zaczyna robić się ciepłe, dodajemy cukier i pilnujemy, aby dokładnie się rozpuścił.
2. Czekamy, aż mleko zacznie robić się gorące, po czym wsypujemy kaszkę (nie wszystko naraz, bo będą grudki), jednocześnie mieszając łyżką.
3. Nie przerywając mieszania, wrzucamy żurawinę.
4. Mleko powinno być już gorące, a kaszka zaczynać gęstnieć. Jeśli tak, to wyłączamy ogień i przelewamy wszystko, zanim jeszcze kaszka zgęstnieje na dobre, do salaterki.

3 komentarzy:

  1. wspaniała, uwielbiam żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, to nie taca, a po prostu mapa do gry :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...