poniedziałek, 7 maja 2012

Ostro-słodkie grzyby i żółty ryż

Nie przepadam za grzybami - są takie... oślizgłe - ale suszone grzyby mun całkiem mi smakują, a odpowiednio przyrządzone pieczarki wręcz uwielbiam; tymczasem w tym przepisie mamy i jedno, i drugie. :) Do tego ryż inny niż na codzień. Oba przepisy pochodzą ze strony KuchniaChinska.pl - polecam!




Składniki:
- 300 - 500 g pieczarek;
- ok. 25 g suszonych grzybów mun;
- trochę szczypiorku;
- 4-5 ząbków czosnku, posiekanych drobno lub przeciśniętych przez praskę;
- olej do smażenia;
- 1 łyżka octu winnego (nie miałam, zamiast niego użyłam tej samej ilości wytrawnego wina);
- 1 łyżka sosu teriyaki;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka mielonego chili;
- 1/2 - 1 łyżeczka pieprzu;
- 1/4 łyżeczki anyżku;
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej;
- 1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu;
- 3 dymki, posiekane;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków.

1. Pieczarki myjemy itd., po czym kroimy w dość dużą kostkę (małe możemy pozostawić w całości).
2. Z grzybami mun postępujemy wg wskazówek na opakowaniu (jeśli wskazówek nie ma, to po prostu gotujemy je kilka minut, aż zmiękną), osączamy, po czym kroimy w paski.
3. Jeśli mamy wok, to w woku, a jeśli nie, to na patelni, na oleju podsmażamy krótko (tj. ok. pół minuty) czosnek (2 - 3 ząbki) ze szczypiorkiem, po czym dorzucamy grzyby i smażymy przez kolejnych kilka minut, póki pieczarki lekko się nie zarumienią.
4. Łączymy z sobą ocet winny, sos teriyaki, cukier, chili, pieprz, anyżek i mąkę kukurydzianą, po czym ów sos dodajemy do grzybów, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
5. Grzyby gotowe, czas na ryż. Najlepiej w woku, ewentualnie na patelni lub w innym dostępnym naczyniu rozgrzewamy olej i smażymy nań dymkę i czosnek (2 ząbki) przez ok. pół minuty.
6. Do podsmażonego czosnku dodajemy ryż, mieszamy, smażymy kolejną minutę. Przyprawiamy kurkumą i 5 smakami, ewentualnie solą. Mieszamy. Gotowe. :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...