czwartek, 10 maja 2012

Makaron z ziołami

Być może taki sos nazywa się mediolański, być może nie. Ale na pewno jest to kolejne danie z makaronem banalnie proste w przyrządzeniu, szybkie i, co najważniejsze, przepyszne. Doskonałe na letni obiad, kiedy nie ma się ochoty stać nad garnkami, albo na zimowy, kiedy dostępność składników jest mocno ograniczona. Sugerowałam się przepisem z blogu Tylko kuchnia.




Składniki:
- (niemalże) dowolny makaron, np. pełnoziarniste fusilli - jak u mnie;
- oliwa;
- bazylia, oregano, tymianek i mięta, każdego po 2 łyżeczki (a mięty - 1 łyżeczka), jeśli  dysponujemy tylko suszonymi, jeśli natomiast jesteśmy szczęściarze i mamy coś świeżego, to suszonych o połowę mniej, a świeżych - ile uważamy za stosowne i zjadliwe (u mnie - przyprawy tylko suszone, bo świeżych - jeszcze - nie mam);
- pieprz;
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (ponoć to ważne, aby był pasteryzowany, nie z substancją konserwującą) ;
- 4 - 5 ząbków czosnku;
- opcjonalnie: orzechy, prawdopodobnie dowolne, u mnie - nerkowce;
- kawałek żółtego sera;
- opcjonalnie: kapary.

1. Makaron gotujemy wg standardowej procedury.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, orzechy siekamy (nie musi być bardzo drobno), suszone przyprawy ucieramy w moździerzu, aż zapachną, a świeże myjemy i rwiemy na kawałki.
3. Utarte przyprawy zalewamy oliwą, tak, aby ładnie się namoczyły, ale aby nie pływały.
4. Do przypraw dodajemy świeżo mielony pieprz i czosnek. I orzechy. I koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Teraz to powinno zacząć przypominać sos. :)
5. Teraz ucieramy na tarce ser, na najdrobniejszych oczkach i od razu dodajemy do sosu. Sera dodajemy tyle, aby sos zyskał konsystencję kleju.
6. Dodajemy świeże przyprawy - i sos jest gotowy. Możemy jeszcze dorzucić kapary.
7. Mieszamy makaron z sosem, bardzo dokładnie, aby sos ładnie się z makaronem połączył.
Finito.
Możemy jeszcze dorzucić zielone oliwki i otworzyć schłodzone piwo...


Potrawy rozgrzewające

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...