poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Pesto z sałaty i słonecznika

Pesto łagodne, a nawet lekko słodkie w smaku, znacznie delikatniejsze niż takie pesto z liści rzodkiewki lub oryginalne pesto z bazylii. W sam raz na pyszne śniadanie w połączeniu z kubkiem kawy zbożowej. :)




Składniki:
 - liście sałaty (dokładnie umyte);
 - oliwa (smaczna!);
 - łuskane pestki słonecznika (najlepiej wcześniej opłukane i chwilę moczone w wodzie);
 - ząbek czosnku (przynajmniej jeden);
 - opcjonalnie: sól, pieprz, sok z cytryny, trochę dowolnego startego sera.
Proporcje składników - i obecność tych opcjonalnych - zależy od naszych upodobań.

1. Liście sałaty, pestki słonecznika, drobno posiekany czosnek i ewentualnie składniki opcjonalne wrzucamy do blendera. Dodajemy nieco oliwy i mielimy wszystko na gładką masę.
2. Jeśli masa jest zbyt sucha lub zbyt twarda, dodajemy więcej oliwy i mielimy dalej.
3. Próbujemy. Kombinujemy z proporcjami składników, póki efekt nas nie zadowala.
4. Smaczne? No to przekładamy pesto do miseczki, polewamy oliwą (nie aż tak, aby pływało, ale tak, aby pesto było tłuste) i jemy na śniadanie z ulubionym chlebem lub na obiad z ulubionym makaronem, a nadmiar zamrażamy.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...