środa, 18 kwietnia 2012

Makaron w sosie z brokułów i sera pleśniowego

Jak dotąd to najlepszy przepis na brokuły, jaki znam, a znam ich już kilka, bo brokuły stały się ostatnio najczęściej kupowanym przeze mnie warzywem. I pewnie trudno mi będzie znaleźć przepis lepszy, bo brokuły + ser pleśniowy = pychota!!!




Składniki:
- makaron (np. pełnoziarnisty makaron penne);
- 1 brokuł;
- ok. 50 g sera pleśniowego (dowolnego, ale im smaczniejszy ser, tym smaczniejsze całe danie; sera można dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo go lubimy);
- kilka łyżek jogurtu naturalnego;
- trochę suszonych pomidorów (w ostateczności można je pominąć lub zastąpić świeżymi pomidorami bądź z puszki);
- 2-3 ząbki czosnku;
- trochę oliwy do smażenia;
- sól i pieprz.

1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy.
2. Makaron też gotujemy. Al dente.
3. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, po czym lekko go podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
4. Gdy czosnek jest gotowy, wrzucamy na patelnię pokrojony w kostkę ser i smażymy na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, póki całkowicie się nie rozpuści. W międzyczasie dodajemy po trochu jogurtu, aby rozrzedzić nieco sos.
5. Sos gotowy? To przyprawiamy, najlepiej dużą ilością pieprzu i ewentualnie niewielką soli.
6. Do sosu dodajemy ugotowane brokuły i mieszamy dokładnie. Możemy rozdrobnić różyczki łyżką. Jeśli wcześniej nie zmniejszyliśmy ognia na minimalny, to robimy to teraz.
7. Dodajemy pomidory i znowu mieszamy. W razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy.
8. Na koniec wrzucamy do sosu makaron i, a jakże, mieszamy, aby makaron i sos dobrze się połączyły.

Danie smakuje doskonale wraz z młodziutkim półsłodkim reńskim rieslingiem. Sprawdziłam. :)





2 komentarzy:

  1. pyszne! dodałam tylko kurczaka z przyprawą curry <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...