środa, 11 kwietnia 2012

Curry z soczewicy

Jeszcze jeden przepis z książki Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. Od Buddy do Beatlesów Rynna Berry'ego; tym razem curry, które ponoć jadał George Bernard Shaw. Polecam.




Składniki (na ok. 4 porcje):
- 1 szklanka soczewicy (autor nie precyzuje, jakiej, ja użyłam zielonej);
- 2 cebule;
- 2 duże dojrzałe jabłka;
- 2 banany;
- 1 szklanka ryżu;
- 1 łyżeczka brązowego cukru;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 1/3 szklanki rodzynek;
- trochę wiórków kokosowych (do posypania dania).

1. Soczewicę moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i dusimy, póki nie zmięknie.
2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
3. Cebule i jabłka siekamy, a banany kroimy w plasterki.
4. Do jednego garnka wrzucamy miękką już soczewicę, cebule, jabłka, banany, cukier, curry, sok z cytryny i rodzynki. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym odlewamy nadmiar wody.
5. Mieszamy z ryżem, nakładamy do miseczek, posypujemy wiórkami kokosowymi i podajemy (albo, jak proponuje autor książki, serwujemy na talerzu, otoczone ryżem i również posypane wiórkami).
Smacznego!


Potrawy rozgrzewające

1 komentarzy:

  1. O jakie ciekawe połączenie. Ten dodatek banana mnie intryguje;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...