środa, 4 kwietnia 2012

Ciecierzyca z harissą

I znowu rzecz banalnie prosta w przygotowaniu, a jaka smaczna... Inna wersja marokańskiej ciecierzycy na gorąco. Może mniej reprezentacyjna, ale za to ostrzejsza. :)




Składniki:
- ciecierzyca wcześniej ugotowana (lub z puszki);
- cebula;
- harissa;
- oliwa do smażenia;
- mielony kumin (ewentualnie garam masala, w ostateczności kminek);
- mielona kolendra (lub kolendra w jakiejś innej postaci).
Ilości zależą od tego, ile osób chcemy chcemy nakarmić i od upodobań co do ostrości potraw.

1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie.
2. Dodajemy kumin i kolendrę, dokładnie mieszamy i czekamy, aż wszystko zapachnie.
3. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy i trzymamy na małym ogniu, póki zapachy się nie przenikną (czyli chwilę).
4. Dodajemy harissę, ponownie mieszamy (dokładnie!) i... możemy podawać. Na przykład z chlebem i/lub gęstym bałkańskim jogurtem.

PS. Jeśli przesadzimy z ilością harissy, nic straconego. Możemy dodać nieco oliwy - ona osłabi ostrość potrawy.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...