sobota, 3 marca 2012

Spaghetti ze szpinakiem

Szpinak - to chyba mój ulubiony dodatek do makaronu.
Makaron ze szpinakiem przyrządzałam już setki razy, na dziesiątki możliwych sposobów. W tej akurat wersji sos jest gęstszy niż zwykle, a wszystko to przez przypadek - rzadszy niż zwykle jogurt, kiepsko osączone pomidory... Mimo wszystko wyszło pysznie i planuję to powtórzyć. :)




Składniki:
- makaron spaghetti (ewentualnie inny), ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
- olej do smażenia;
- szpinak, najlepiej świeży i nie rozdrobniony, koniecznie dokładnie umyty;
- pokrojone w kostkę pomidory;
- drobno pokrojony czosnek (1 ząbek lub 2, lub 3... zależy, jak bardzo go lubimy);
- jogurt naturalny;
- opcjonalnie: trochę drobno pokrojonego lub startego na tarce sera;
- sól i pieprz;
- jedna lub dwie szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej;
- odrobina mąki ziemniaczanej, do zagęszczenia sosu.




1. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy czosnek, zmniejszay ogień, smażymy czosnek przez jakieś pół minuty, po czym dodajemy pomidory, szpinak i ser.
2. Mieszamy i czekamy. Gdy szpinak zaczyna ciemnieć i zwijać się, pomidory miękną, a ser roztapia się, dodajemy jogurt. Ilość jogurtu zależy od ilości pozostałych składników - powinno być go sporo, ale nie powinien dominować.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sprawdzamy, czy smaczne. Nie? To dodajemy jeszcze trochę stosownej przyprawy.
4. Zagęszczamy sos odrobiną mąki.
5. Nakładamy na talerze spaghetti, przykrywamy je sosem i pałaszujemy, najlepiej popijając winem.




3 komentarzy:

  1. Również uwielbiam połączenie szpinaku i makaronu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię makaron ze szpinakiem.Ze swojej strony mogę tylko polecić sos szpinakowo-kurkowo-śmietanowy:)Kurki dusimy na oliwce z dodatkiem białego pieprzu oraz odrobiny soli. Kiedy grzyby puszczą sok dodajemy smietanę lub jogurt grecki.Na sam koniec dokładamy szpinak lekko rozdrobniony, chwilę dusimy i gotowe. Można dodać ząbek czosnku:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...