niedziela, 25 marca 2012

Muffinki z czekoladą

Coś dla czekoladoholików. :) W tej chwili ten przepis zajmuje pierwsze miejsce na mojej prywatnej liście najlepszych wypróbowanych przepisów na muffinki.

BTW, grzybokształtne muffinki widoczne poniżej były pieczone na blasze z Ikei - o, takiej - czymś, czego zdecydowanie nie polecam. O wiele lepiej sprawdza się silikonowa forma.




Składniki (na ok. 12 muffinek):
- 1 3/4 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżki kakao;
- 3/4 szklanki cukru (cukier waniliowy + cukier puder, ew. zwykły);
- 1 szklanka mleka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja, jako wielka wielbicielka czekolady, daję więcej; czekolada nie musi być drobno posiekana, ale dobrze, aby było to coś mniejszego niż kostka);
- opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii bądź odrobina aromatu waniliowego (zamiast cukru waniliowego).

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy mleko, olej, jajko (i ewentualnie ekstrakt z wanilii / aromat waniliowy) i znowu mieszamy, ale już mniej dokładnie (składniki powinny się połączyć, ale ciasto nie może stać się idealnie gładkie, powinno wciąż mieć grudki).
3. Dodajemy czekoladę i ostatni raz mieszamy.
4. Nakładamy ciasto do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. (Lub 15 minut przy włączonym termoobiegu, chyba że lubimy lekko przypieczoną skórkę jak na muffinkach na zdjęciu. ;))




0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...