sobota, 31 marca 2012

Muffinki jogurtowe

Ich smak nie jest może szczególnie interesujący, ale za to fantastycznie podjada się je do kawy, herbaty czy... domowej roboty nalewki. :)




Można pokombinować i spróbować podkręcić smak poprzez dodanie jakichś owoców lub posypki bądź polewy. Ja zazwyczaj dodaję do ciasta suszoną żurawinę. Ale pomijam to w przepisie.

Składniki (na ok. 24 sztuki):
- 180 g jogurtu naturalnego;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 1/2 szklanki mąki;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

1. Bierzemy miskę i wrzucamy doń: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.
2. Wbijamy jajka. Dodajemy jogurt i wlewamy olej. Mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Miło, żeby pozostały w niej grudki.
3. Napełniamy papilotki / foremki do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.



1 komentarzy:

  1. Szybkie do zrobienia i na pewno smaczne..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...