niedziela, 26 lutego 2012

Makaron z pastą paprykowo-pomidorową

Wpadł mi w oko przepis na tę paprykową pastę, myślę jednak, że do pieczywa niezbyt się ona nadaje, za to do makaronu - znakomicie.


Składniki:
- ulubiony makaron, ugotowany al dente;
- 2 papryki;
- puszka krojonych pomidorów;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- szczypta mielonej ostrej papryki;
- pieprz i sól;
- oliwa do smażenia.

1. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory (warto je wcześniej odcedzić z nadmiaru wody). Mieszamy.
3. Przyprawiamy.
4. Dusimy na niewielkim ogniu, póki wszystko nie stanie się odpowiednio miękkie i całość nie zamieni się w gęsty sos. Jeśli nadmiar wody nie chce odparować, możemy zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej.
5. Podajemy z makaronem.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...