czwartek, 2 lutego 2012

Makaron z oliwkami, pomidorami, mozarellą i bazylią

W oryginale, czyli na Qchnia.wordpress.com makaron jest zdecydowanie bardziej kolorowy - i na pewno, dzięki świeżej bazylii, o wiele bardziej aromatyczny - ale jak się nie ma, co się lubi... Mimo wszystko taki obiad w środku zimy to miła namiastka lata.
A poza tym uwielbiam oliwki.


Składniki:
- makaron;
- kilka pomidorów;
- czarne oliwki;
- mozarella;
- cebula;
- bazylia;
- oliwa do smażenia;
- sól, pieprz.

1. Cebulę kroimy w krążki, pomidory i mozarellę - w kostkę. Możemy też pokroić oliwki.
2. Makaron gotujemy al dente.
3. Rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy oliwki i pomidory. Smażymy chwilę, po czym dorzucamy ugotowany makaron. Mieszamy. Dodajemy mozarellę oraz bazylię (o ile używamy suszonej; jeśli mamy świeżą, dodajemy ją dopiero na talerzu). Na koniec możemy jeszcze przyprawić wszystko solą i pieprzem.
Finito!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...