poniedziałek, 20 lutego 2012

Makaron na ostro

Szybki i łatwy obiad, na dodatek bardzo rozgrzewający. Przyrządzony po prostu z resztek - oliwek z dna słoika, penne akurat na jedną porcję, małego kawałka bryndzy...


Składniki:
- oliwa do smażenia;
- 2-3 ząbki czosnku;
- garść (albo dwie, albo trzy) zielonych oliwek;
- jedna mała suszona papryczka chili;
- mały kawałek bryndzy;
- ugotowany makaron, np. penne;
- kiełki;
- sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą.
2. Dodajemy oliwki przekrojone na pół (albo drobniej).
3. Wkruszamy chili.
4. Wszystko ładnie się podsmażyło? To wyłączamy kuchenkę, a na patelnię wrzucamy makaron i drobno pokrojoną bryndzę. Mieszamy dokładnie. W razie potrzeby doprawiamy.
5. Na koniec dodajemy garść kiełków (u mnie kiełki soczewicy i rzodkiewki), jeszcze raz mieszamy i podajemy.

1 komentarzy:

  1. uwielbiam razowy makaron, a do tego jest zdrowy :)
    pozdrawiam,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...