środa, 1 lutego 2012

Kakaowo-kokosowe bombki

Ten przepis to ratunek dla tych, którym - tak jak mnie - zdarza się mieć nagle wieeelką ochotę na coś czekoladowego. Bombki są banalnie proste, ale pyszne.
Przepis pochodzi ze strony Przy kuchennym stole.


Składniki:
- 500 g płatków owsianych błyskawicznych;
- 200 g cukru pudru;
- 10 łyżek gorzkiego kakao;
- 8 łyżki mleka;
- 140 g masła;
- 4 łyżki rumu lub brandy (ew. innego alkoholu lub aromatu);
- wiórki kokosowe.

1. Roztapiamy masło.
2. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy cukier, kakao, mleko, alkohol oraz przestygnięte masło. Wyrabiamy dokładnie ręką tak, aby wszystkie składniki się z sobą połączyły.
3. Powstrzymujemy się przed wyjadaniem masy z miski. :) Zamiast tego lepimy z niej nieduże kulki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i odkładamy w bezpieczne miejsce na ok. pół godziny.
4. Wylizujemy ręce ;), cierpliwie czekamy, a następnie zajadamy się kakaowo-kokosowymi bombkami.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...