środa, 4 stycznia 2012

Sałatka mazurska

Moja standardowa sałatka imprezowa. Słodycz ananasów i ostrość pora dają w sumie bardzo interesujący efekt... (Nie pytajcie, skąd ananasy w daniu z "mazurska" w nazwie!)
Przepis znalazłam 2 lata temu na Zwegowanych.

Do zrobienia sałatki potrzebujemy:
- puszkę ananasów;
- 1 duży por;
- 200-300 g dobrego żółtego sera;
- 1 szklankę ryżu;
- kilka łyżek majonezu;
- pieprz, najlepiej świeżo mielony i ewentualnie sól.

1. Ryż gotujemy wg standardowej procedury.
2. Por i ananasy drobno kroimy.
3. Żółty ser kroimy w niewielką kostkę.
4. Mieszamy wszystko, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Proporcje można nieco zmienić; moje różnią się od tych z oryginalnego przepisu.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...