czwartek, 19 stycznia 2012

Morning Glory Oat Muffins

Pyszności! Muffinki niby śniadaniowe, ale prawdę mówiąc, równie dobrze pasują do popołudniowej kawy. Przepis znalazłam na Food Haven.




Składniki mokre:
- 1/2 szklanki rodzynek, wcześniej wyparzonych;
- 1/2 szklanki cukru demerara;
- 2 szklanki startej marchewki;
- 1 duże starte jabłko;
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
- 3 jajka;
- 2/3 szklanki soku jabłkowego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego;
- 3/4 szklanki płatków owsianych (górskich, nie błyskawicznych).
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej);
- 1 łyżeczka sody;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich;
- szczypta soli.

1. Składniki mokre dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
2. W drugiej misce mieszamy składniki suche (nie mniej dokładnie).
3. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy, aż składniki się połączą, ale niezbyt długo i niezbyt dokładnie (na tym polega urok muffinek).
4. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do wysokości - mniej więcej - 3/4 papilotek.
5. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
6. Czekamy 5 minut, nim muffinki wyciągniemy z foremki. Po czym je chowamy w bezpieczne miejsce, a zajadamy dopiero w dzień następny - bo wtedy są najlepsze.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...