wtorek, 17 stycznia 2012

Hummus klasyczny

Nieźle się sprawdził choćby podczas sylwestra jako zakąska do win, poza tym jest to świetna alternatywa do śniadaniowego lub kolacyjnego "czegoś na chleb".
Przepis za Zwegowanymi.




Składniki:
- ciecierzyca (ok. 450 g);
- czosnek (ok. 5 ząbków);
- tahini;
- oliwa z oliwek;
- sok z połowy cytryny;
- sól i ostry pieprz lub mielone chilli.

1. Ciecierzycę namaczamy przez noc, potem gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę z gotowania, ale jej nie wylewamy - jeszcze się przyda.
2. Ugotowaną ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i solą mielimy na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy wodę z gotowania ciecierzycy i ewentualnie oliwę.
Pastę podajemy obficie polaną oliwą i lekko posypaną pieprzem lub chilli. Najlepiej smakuje z białym pieczywem i zielonymi oliwkami.


(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...