niedziela, 15 stycznia 2012

Curry z ziemniaków i szpinaku

Pyszna rzecz, zwłaszcza na jesień bądź zimę. Przepis znalazłam na Ugotuj.to.


Składniki:
- ok. 1/2 kg ugotowanych i pokrojonych ziemniaków;
- ok. 300 g świeżego szpinaku (ew. 1 opakowanie mrożonego);
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- trochę masła - do smażenia;
- malutki kawałek papryczki chilli;
- przyprawy: curry, kminek, kurkuma, kolendra, imbir;
- ew. sól i pieprz.

1. Rozgrzewamy na patelni masło, szklimy (posiekaną uprzednio) cebulę.
2. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę oraz przyprawy (mniej więcej: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 kolendry, szczypta imbiru i 1/2 łyżeczki kminku).
3. Gdy przyprawy zapachną, wrzucamy ziemniaki, mieszamy wszystko, przykrywamy i dusimy, aż ziemniaki staną się miękkie (czyli ok. 20 minut).
4. Dodajemy szpinak (jeśli używamy mrożonego, musimy go wcześniej rozmrozić i dokładnie odcedzić z wody, jeśli zaś świeżego, to koniecznie dokładnie go umyjmy, możemy go też posiekać), mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
Takie curry możemy podać z brązowym ryżem i jogurtem naturalnym (jogurt złagodzi ostrość).

To curry robiłam już dość dawno temu i z myślą o tym, aby był to obiad, do którego pasuje merlot - i to nie do końca się udało; gdybym zrezygnowała z tej papryczki... A tak, całość była zbyt ostra i zabijała nieco smak wina. Mimo wszystko curry i merlot pasują nieźle, tylko - do zapamiętania - curry musi być łagodne.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...