środa, 25 stycznia 2012

Curry z ciecierzycy i brokułów

Rewelacja! Miałam pewne wątpliwości, czy zestaw ciecierzyca + brokuły + curry będzie w ogóle strawny, a tymczasem okazało się, że to doskonały obiad na tę paskudną, zimową aurę. Wzorowałam się trochę na przepisie z wegańskiego jedzonka.


Potrzebujemy:
- ok. 1 szklanki ciecierzycy;
- 1 brokuł;
- 1-2 cebule;
- 2-3 pomidory;
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kolendry, szczypta imbiru, szczypta kminku itp.;
- oliwa do smażenia.

1. Namaczamy przez noc, a następnie gotujemy ciecierzycę.
2. Blanszujemy brokuły i dzielimy je na różyczki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż przyprawy zapachną.
5. Dodajemy ciecierzycę i brokuły, mieszamy dokładnie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
6. Smażymy na wolnym ogniu póki pomidory nie zmiękną.

Podajemy z ryżem gotowanym ze szczyptą kurkumy.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...