poniedziałek, 3 października 2011

Banany z grilla

Rzecz banalnie prosta - a za każdym razem robi furorę. :)




Składniki:
- banany (jeden na osobę lub więcej w przypadku łasuchów);
- cukier (demerara, waniliowy, zwykły lub ich mieszanka);
- cynamon (lub mieszanka przypraw do ciast / pierników zawierająca cynamon, możemy też zastąpić cynamon startym imbirem - smakuje inaczej, ale równie dobrze);
- sok z cytryny.

1. Banany obieramy ze skórek i lekko nacinamy wzdłuż (i / lub w poprzek).
2. Cukier mieszamy z cynamonem oraz sokiem z cytryny, przy czym na 1 łyżkę cukru powinna przypadać szczypta cynamonu (lub przyprawy) oraz taka ilość soku z cytryny, aby cukier był wilgotny, ale nic nie pływało.
3. Banany układamy na tacce (lub owijamy w folię aluminiową), polewamy mieszanką z pkt. 2 i grillujemy, aż banany staną się miękkie i delikatnie brązowe, a polewa lekko się rozpuści i będzie pięknie pachnieć.

W podobny sposób można przyrządzić ananasy.




Wegetariański grillOrganizator: Aniko

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...